27 maj 2013
maj 27, 2013

Kaj so piškotki in zakaj jih rabimo?

Sredi junija 2013 stopi v veljavo spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah ( http://www.uradni-list.si/1/content?id=111442 ). Ta zakon v 157. členu predpisuje način uporabe spletnih piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

 

Kaj so piškotki?

Piškotki so orodje, ki jih spletni upravljavci uporabljajo za označevanje svojih gostov. Vedno ko obiščete takšno spletno mesto (takšna so praktično skoraj vsa spletna mesta), strežnik vašemu brskalniku ponudi piškotek za shranjevanje informacij, ki zagotavljajo dosledno izkušnjo med deli mesta, npr. nakupovalni voziček ali prilagojene strani. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko piškotki obogatijo izkušnjo, tako da mestu omogočijo, da si zapomni vaše prednostne nastavitve oziroma, da se vam ni potrebno vpisati vedno, ko obiščete spletno mesto.

 

Kaj storiti, če uporabljate piškotke?

Če na vaši spletni strani uporabljate storitve kot so sledilni piškotki socialnih omrežij (Facebook, Twitter, Google+, …), Google Analytics ali druga Googlava orodja, boste morali lastniki spletnih strani/trgovin po 15. juniju svoje obiskovalce obvestiti o uporabi piškotkov in pridobiti njihovo privolitev za uporabo. V praksi to pomeni, da bo obiskovalca na spletni strani pričakalo okence, v katerem bo zapisano, kakšne piškotke stran uporablja. S klikom na gumb bo izbral, ali jih dovoli ali ne.

Za vse stranke, ki uporabljate aplikacije Joomla in WordPress smo pripravili tehnično in vsebinsko rešitev, obvestilo oziroma privolitev, ki je v skladu z zakonom. Glede na piškotke, ki jih določa posamezna spletna stran, bo potrebno obiskovalcu prikazati prilagojeno obvestilo, ki bo ustrezalo novemu zakonu.

 

V paketu Piškotek2013 vam nudimo:

- pregled piškotkov, ki jih uporablja vaša spletna stran

- vgradnjo okenca z obvestilom

- prilagoditev okenca dizajnu vaše spletne strani

- priprava in objava podstrani z informacijami o uporabi piškotkov

 

CENA:   Namesto 80EUR sedaj samo 50 EUR